Archive

Archive for the ‘Events’ Category XML Feed

Conferencias “Neurociencia Andina Precolombina y en la Época del Virreinato”. Sociedad Española de Neurología y Museo de América.


17 October, 2009
24 October, 2009
31 October, 2009
7 November, 2009

Este fin de semana comienzan las conferencias “Neurociencia Andina Precolombina y en la Época del Virreinato” que tendrán lugar los días 17, 24, 31 de octubre y 7 de noviembre en el Museo de América en Madrid.
Read more…


Categories: Events Tags:

16 October 2009 No comments

Lágrimas de Eros


20 October, 2009
13:00
31 January, 2010
13:00

Museo Thyssen-Bornemisza y Fundación Caja Madrid

El título de la exposición procede del último libro publicado en vida por Georges Bataille, Les Larmes d’Éros (1961). Aquella fue la aportación final del autor sobre un problema que había indagado a fondo en su obra El erotismo (1957): la íntima relación entre Eros y Tánatos, entre la pulsión sexual y el instinto de muerte. El punto de partida de Bataille es la certeza de que en la petite mort del orgasmo experimentamos un avant-goût, una anticipación de la muerte definitiva. El recurso a imágenes de la agonía para expresar el clímax amoroso y al lenguaje del éxtasis para representar la muerte no es desde luego una invención de Bataille. Lo encontramos en Wagner, en la poesía romántica, en Bernini y en Miguel Ángel, en los místicos españoles y en la lírica griega arcaica. Lo que Bataille cree haber hallado es un fundamento para la identificación entre Eros y Tánatos: tanto en la muerte como en la consumación erótica regresamos, desde la discontinuidad de la vida individual, a la continuidad originaria del Ser.

Read more…


26 November 2009 1 comment

ETNOEXCURSIÓ: EL PAÍS DE DALT


24 October, 2009
8:00a19:00

Dissabte 24 d’octubre de 2009: El país de dalt .Les etnoexcursions del Museu Valencià d’Etnologia

Al Museu Valencià d’Etnologia es conserva una part de la cultura material de la societat tradicional valenciana. Però el patrimoni etnològic és impossible d’encabir en les sales d’un únic museu. Hi ha d’altres museus de caràcter comarcal o especialitzats en una temàtica particular. Sobre tot, hi ha els paisatges culturals al llarg del territori valencià. Paisatges articulats per una densa xarxa de camins, dreceres i assagadors; plens d’arquitectures tradicionals, de sèquies, de camps i conreus… plens de vida i d’història. El Museu Valencià d’Etnologia ix de les seues sales i vol acostar-se al patrimoni etnològic valencià mitjançant etnoexcursions. Prepareu les botes i la motxilla!

Caminant per Ares del Maestrat podrem conèixer el país de dalt: eixe extens territori valencià de muntanya on la societat tradicional va desenvolupar particulars formes culturals. Caminarem pels paisatges de la ramaderia, dels masos, del comerç del fred i de la molineria. Col·laboren l’Ajuntament d’Ares del Maestrat i la Fundació Medioambiental-Acció Ecologista Agro.

Programa de l’excursió:
8:00 Eixida des del Museu Valencià d’Etnologia; l’autobús estarà al cantó dels carrers Guillem de Castro i Corona.
10:00 Arribada a Ares del Maestrat (1.194 m) i temps per fer un café o esmorçar. Atenció que només hi ha un bar al poble… i menut.
10:30 Inici de la caminada que puja a la Mola d’Ares (1.318 m) i baixa després a la la Nevera dels Regatxols, musealitzada per l’Ajuntament d’Ares del Maestrat i el Museu Valencià d’Etnologia. L’itinerari descendix a continuació pel barranc dels Molins on visitarem un conjunt de cinc molins hidràulics, els quatre de dalt gestionats per la Fundació Mediambiental-Acció Ecologista Agró i l’inferior propietat de l’ajuntament d’Ares del Maestrat.
14:00 Dinarem de camí, segurament al costat d’un dels molins.
15:30 inici de la pujada a Ares del Maestrat (300 m de desnivell) seguint un assagador.
16:30 Hora prevista d’arribada a Ares del Maestrat.
19:00 Hora prevista d’arribada a València.

Es tracta d’una excursió d’unes 4 hores efectives de camí i de duresa mitjana. Cal dur botes o sabatilles esportives apropiades per caminar per terreny de muntanya, atenció que hi ha un tram en mal estat. Mireu la previsió meteorològica i porteu la roba adequada, penseu que a les muntanyes del Maestrat pot fer fred i vent; un barret pel sol i pel fred i uns guants poden ser útils. Cal portar l’esmorçar i el dinar, així com aigua per beure durant l’excursió i el dinar. El mapa on surt l’itinerari de l’excursió és el full 570-I Ares del Maestre, a escala 1.

Inscripció i informació: Cal inscriure’s a l’excursió, ja que les places estan limitades per la capacitat de l’autobús. Per l’inscripció, poseu-vos en contacte amb Jorge Cruz Orozco, conservador del Museu Valencià d’Etnologia al correu electrònic o al telèfon 961 699 007 (8-14 hores).

L’inscripció i l’autobús són gratuïts, però cadascun haurà de pagar-se la entrada a la Nevera dels Regatxols (2 euros).


Categories: Events Tags:

23 October 2009 No comments

Jornadas de Comunicación. Escuela de Etnografía del Mediterráneo.


28 October, 2009
18:00a21:00
29 October, 2009
18:00a21:00

Días: 27 y 29 de octubre
Lugar: UMH (Elche).
Hora: 18.00 a 21.00.
Ponente: A cargo de la antropóloga Mª Teresa Mosquera Saravia.
Conferencia: “Cosmovisión de las representaciones e ideologías de los grupos etnicos mesoamericanos del proceso salud/enfermedad/atención”.

La intención de estas conferencias es el análisis de las lógicas y racionalidades de terapias que aplican madres, vecinas y terapeutas respecto de diversos padecimientos que no se inscriben en el referente biologista-farmacéutico de la bio-medicina, pero aún no siendo parte de ésta esfera de conocimiento la eficacia de su tratamiento da legitimidad a la terapia aplicada por curanderos/as, sobadores/as, hierveros/as, y comadronas.

En este sentido existe una pauta de atención que se da, por la demanda que existe, en otras palabras la existencia de curanderos/as, sobadores/as, hierveros/as y comadronas se da porque la población los busca y legitima su oficio.

El contenido de estas conferencias intenta dar un panorama sobre la cosmovisión, las representaciones y prácticas que tienen los diferentes conjuntos sociales que se localizan en el área mesoamericana y que están relacionados al proceso salud/enfermedad/atención.

En este sentido algunos aspectos como las relaciones de poder, la religión, las caracterizaciones económico-sociales de cada una de las regiones son factores que serán abordados y estudiados en algún momento por su estrecha relación y vinculación que tienen con el proceso salud/enfermedad/atención.

Para apuntarse enviar e-mail a:


20 October 2009 1 comment

Jornadas de Etnología en Andalucía: becas.


29 October, 2009a30 October, 2009

Los próximos 29 y 30 de octubre van a celebrarse en el Museo de Huelva las XVII Jornadas Andaluzas de Etnología.

Con tal motivo, la Consejería de Cultura convoca treinta bolsas de estudios para postgraduados y estudiantes de antropología social, no residentes en esa ciudad.

Más información en http://www.asana-andalucia.org/  en INFORMACIONES: Jornadas y Congresos (Otros).


14 October 2009 No comments